Libertatea iluziei

Un blog care sper să vă facă plăcere să-l citiţi din când în când.

Meseriaşul lu’ Peşte

Posted by Marlo pe 04-07-2009

Hai să aducem vorba despre o baie. Ai o baie acasă, nu? Sigur ai. E un tic nervos al constructorilor să pună aşa ceva în clădiri. Şi în baie, probabil că ai şi faianţă. Deşi mai nou nu e obligatoriu. Dar să zicem că ai. Faianţa e o invenţie extraordinară. În mod practic, s-a demonstrat că dacă pui placă lângă placă, într-o dispunere simetrică și ordonată, acele plăci emailate dau un efect estetic plăcut pe pereți. Astfel, în mod logic, liniile alea ale faianței se lipesc de la un perete la altul ca să iasă efectul ăla frumos. Și asta presupune cunoștințe minime de geometrie.

Și cu introducerea făcută, hai mai departe.

Să presupunem că în mod excepțional și episodic, ultimele câteva săptămâni au reprezentat o perioadă relativ ghinionistă pentru mine. Și mă refer aici la baia mea. Baia pe care am îndrăznit să vreau să pun faianță, că așa m-a blestemat zeul gletului și mâna sa dreaptă sfântul poloboc. Contractez o primă echipă de meseriași. Mă ajuta un amic care mai stătea cu ochii pe ei când avea timp. Eu nici atât nu am avut timp să stau pe capul lor. Și vine momentul în care cică faianța era pusă!

Da, era pusă pe perete. Aveam faianță albă cu ușori fuiori gri și pe la nivelul ochilor faianța era întreruptă de o linie de baghete de faianță negre. Problema era că faianța era pusă într-un fel de sictir de se strâmbase pe pereți. Faianța mea, pe care dădusem bani, fumase marijuana și stătea relaxată într-o poziție de sictir cu țigarea în gură și se uita la mine șașiu. Mi-am ieșit din sărite și echipa de meseriași a ieșit din afacere fără bani luați. Nici sculele nu și le-au luat până azi.

Am zis, hai! Botezul fraierului. Trecem peste, faianța cade și apelăm la meseriașul vilei. Un om care atunci când vrea lucrează ireproșabil. Și mi-a fost dat să văd câteva lucrări ale lui care m-au făcut să am încredere în el. A cerut un preț oarecum piperat, dar am zis ok. Să fie și să meargă treaba.

Și iar, nu am supravegheat lucrarea. Și într-un relativ final ajung să admir rezultatul. Și cât de mult urâsem eu munca dinainte, începeam să văd lucrurile într-o perspectivă nouă: „Băi nene, ălora măcar le-au ieșit dungile continue pe toți pereții!”. Mă aflam în fața unei faianțe care deja nu mai avea legătură cu ea de la un perete la celălalt. Culmea e că de data asta nu m-am enervat. Mă uitam ca tâmpitul pe pereți de parcă vedeam tauri și boi desenați în cărbune pe pereții unei peșteri din epoca fierului. M-am gândit că sunt special. Că sunt privilegiat că treaba asta mi s-a întâmplat tocmai mie!

Și apoi am chemat meseriașul. L-am întrebat dacă este lucrarea lui. Mi-a spus că da. L-am întrebat dacă i se pare normal ca liniile faianței să nu se întâlnească la colțuri. Și mi-a dat replica memorabilă pe care nu am s-o uit: „Dom’ne, îți arăt la poloboc că pereții sunt drepți”. Și a repetat de vreo 3 ori.

Nici el nu a luat banii. Și eu am mai cumpărat o dată faianță. Dar dacă e o lecție de învățat de aici, e una simplă:

Supravegheați oamenii care lucrează, indiferent de reputație, și nu le dați bani în avans. Nu vrei să lucrezi așa cu mine? La revedere! E lumea plină de oameni care vor să muncească pentru bani.

10 răspunsuri to “Meseriaşul lu’ Peşte”

  1. BlueAngel said

    Deci da.. pai de ce sa am numai eu probleme cu-curatenia 😆 Meseriasii mei au zis singuri-singurei: Doamna, noi nu cerem avans. Ne dati toti banii la sfarsit daca sunteti multumita de treaba.”
    Si ziceti domnu’ marlo.. mai aveti mai aveti?

  2. anusca said

    mi-am cumparat o garsoniera, acum 2 ani, am chemat muncitori,am avut si un electrician care lucra numai beat crita,lasati nesupravegheati,care m-au furat de m-au rupt si acum admir cum crapa faianta, cum gresia scartaie sub picioare,coltarele au fost pus asa de prost ca as putea sa trag de ele….ce-i drept, electricianul a fost brici, nu am avut probleme si mi-a facut lucrarea de pot furniza curent la tot cartierul ca nu cade reteaua :))
    am schimbat si eu doua randuri de faianta din cauza nesimtirii lor.
    un om il cantaresti si dupa roadele muncii lui.un om care se respecta, niciodata nu o sa faca treaba de mantuiala.
    din pacate, in romanica nu exista respect pentru client

  3. Marlo said

    @BlueAngel

    Apăi să tot fie o săptămână, după cum a zis echipa actuală. Deci probabil o lună. 🙂

    @Anusca

    Amicul meu îşi construieşte casă acum. Totul merge strună, dar mi-e milă de el când o să ajungă la finisaje… I-am promis că-i fac eu electrica, dar de faianţă şi restul… 😛

  4. pisica turbata said

    haidi bre ca-ti dau io baiat bun

    munceste bine si repede
    ideea e sa nu te iei dupa el cand vine vorba de design ca e fan kitshuri 🙂

  5. Marlo said

    @Pisica Turbata

    Cred că acum îmi iese, pisico. 😉 Dacă nu, bag piciorul şi învăţ să pun singur faianţă. Dacă stric 20 de cutii şi tot ies mai ieftin.

  6. Iocan said

    anusca spus
    06-07-2009 la 11:14

    mi-am cumparat o garsoniera, acum 2 ani, am chemat muncitori,am avut si un electrician care lucra numai beat crita,lasati nesupravegheati,care m-au furat de m-au rupt si acum admir cum crapa faianta, cum gresia scartaie sub picioare,coltarele au fost pus asa de prost ca as putea sa trag de ele….ce-i drept, electricianul a fost brici, nu am avut probleme si mi-a facut lucrarea de pot furniza curent la tot cartierul ca nu cade reteaua 🙂 )
    am schimbat si eu doua randuri de faianta din cauza nesimtirii lor.
    un om il cantaresti si dupa roadele muncii lui.un om care se respecta, niciodata nu o sa faca treaba de mantuiala.
    din pacate, in romanica nu exista respect pentru client

    Toţi ,sîntem vinovaţi,pt treaba asta,pt că alergăm dup lucrri cît mai ieftine(chilipiruri) şi nu vrem să ne rupem cîteva ore sau minute din viaţă(„lenea”deh),pt a ne pute bucura de investiţia făcută…!Adevăraţii „meseriaşi”(adică profesioniştii,care nu s-au mulat după client,au cam dat faliment şi au dispărut din scenă…!Acum,profesorul de sport ,pune gresie şi faianţă, paznicul de noapte,a devenit instalator,etc.

  7. IndigoBird said

    🙂
    Pai cred ca pe langa posibilitatile insirate deja de tine (supravegherea mesterilor, fara bani in avans, sau varianta lucrului facut de propria manusitza), mai merge una: cauta dom’le o faianta fara dependente… O faianta tip „manastire”, sau macar „pension”, ca la asta obisnuita, dai banu’ si nu stii ce-i poate capu’. Droguri, alcool, poate si ceva „vrajeala” cu mesterii, de uita aia ce au de facut. 🙂
    Rad eu dar imi imaginez ca-i nasol.

  8. Mihai said

    Meseriaşii sunt plecaţi în Spania, la cules de căpşuni, aşa că mulţumeşte-te cu faianţa şaşie şi liniile drepte-strâmbe(un paradox al construcţiilor înfăptuit de noua generaţie de…..nu ştiu cum să-i numesc)!!
    Cu ăştia, trebuie să ai nervii tari şi punga plină!!!

  9. Marlo said

    Așa au crezut și ei. 😉

  10. carlitos said

    Anusca si IndigoBird au zis bine: probabil primele doua ture de meseriasi au lucrat treji.:D

    Imi amintesc de unul din muncitorii lui taica-meu, pe vremea comunismului… era zugrav si taica-meu (adica dom’ inginer) il mai ajuta cu lucrari pe la diverse rude si cunostinte. Omul era un fenomen: treaz nu era in stare nici sa deschida bidonul de diluant, asa-i trebuiau mainile. Insa, cu cat il „ajutai” mai mult, cu atat lucra mai bine si mai cu spor. Iar apogeul, undeva foarte aproape de coma alcoolica, il facea maestru in arta trasului liniilor acelea multe, intrepatrunse, in degrade, pe tavan… Ii reuseau perfect, opera de arta, clientii erau in extaz. Treaz insa, nu reusea sa traga o linie dreapta nici lovit.

Lasă un comentariu